Als je de regie over je leven kwijt bent

De broers Blok uit Apeldoorn hebben een autobedrijf. Tijdens een koude nacht in december treffen ze een slapende man aan in een niet goed afgesloten occasion. Ze onderdrukken de eerste impuls om de politie te bellen en horen zijn levensverhaal aan.

Dennis had tot een jaar geleden een mooi huis, een goed huwelijk en een succesvol bedrijf. Doordat hij is opgelicht door zijn zakenpartner, is hij alles kwijtgeraakt en leeft hij nu al ruim een jaar op straat. Hij heeft alleen nog zijn trots, wil vooral niet naar de daklozenopvang en heeft zelfs zijn familie en vrienden niets verteld.

Flink aan het werk

De broers vinden dit heel erg en regelen voor deze nacht een hotel en een ontbijt. Ze gaan ook een rondje bellen, want ergens moet toch wel iemand zijn die Dennis kan helpen? Ze bellen ook met Omroep MAX en de telefoniste denkt meteen aan het nieuwe project van Stichting MAX Maakt Mogelijk: de Soresdienst.

Uit het rapport blijkt dat Dennis failliet is. De cliëntcoach van de Soresdienst belt met de broers en, nog belangrijker, met Dennis zelf. Een essentiële voorwaarde voor ondersteuning van de Soresdienst is namelijk dat een cliënt zelf ook echt een andere wending aan zijn leven wil geven. Om uit de problemen te komen, moet je soms flink aan het werk en ook bereid zijn om dingen op te geven.

Uitgebreide intake

Voor Dennis is dit geen probleem. Hij wil alles doen om weer uit deze situatie te komen, maar hij vindt het wel moeilijk om te bedenken waar hij moet beginnen. We spreken af dat een vrijwilliger langskomt voor een uitgebreide intake.

Tijdens dit gesprek verzamelt de vrijwilliger alle benodigde informatie en maakt hier een rapport van voor de cliëntcoach. Uit het rapport blijkt dat Dennis failliet is. Hij heeft flinke schulden en geen enkele inkomstenbron. Bovendien weet hij niet of hij een zorgverzekering heeft. En niet te vergeten natuurlijk, hij heeft geen huis.

Zorgverzekering

Eerst zoeken we contact met diverse partijen om ervoor te zorgen dat Dennis weer kan beschikken over een bepaald bedrag om van te leven. Dennis en de vrijwilliger gaan samen naar de bank om ervoor te zorgen dat hij weer de beschikking heeft over z’n bankrekening. Daarna bellen we met het College voor zorgverzekeringen en komen we erachter dat hij gelukkig een zorgverzekering heeft.

Hij staat echter wel als wanbetaler geregistreerd omdat hij nog een schuld open heeft staan bij de zorgverzekeraar. Dit betekent dat hij de bestuursrechtelijke premie moet betalen, die 30% duurder is dan een normale premie. Pas als de schuld bij de zorgverzekeraar is afbetaald, mag hij weer de normale premie betalen. Zodra er inkomsten zijn gaan we hier meteen mee aan de slag.

Mooie afloop

En inkomsten zijn er inmiddels. Terwijl de cliëntcoach bezig was om een uitkering voor daklozen te regelen, heeft Dennis wat klusjes voor de broers gedaan. Hij heeft zich zo onmisbaar gemaakt, dat ze hem inmiddels een baan hebben aangeboden.Ook hebben ze een oude camper waar hij in mag verblijven tot hij een huis heeft. Voorlopig heeft Dennis een dak boven zijn hoofd en een baan.

Voor een huis en het regelen van de schulden blijft de Soresdienst hem voorlopig nog begeleiden. Met zo’n welwillende cliënt, met de hulp van deze broers en met de intensieve begeleiding van de vrijwilliger, gaat dat zeker helemaal goed komen.