Dreigende gijzeling

Martin en Deborah zijn in verwachting van hun tweede kindje, een meisje. Ze kijken er vol spanning naar uit. Deze periode lijkt voor hen echter nog spannender dan normaal te worden omdat Martin het risico loopt om gegijzeld te worden door het CJIB.

Martin had veel schulden voordat hij Deborah leerde kennen. Dit was wel even schrikken voor Deborah maar ze wilde hem helpen met het aflossen zodat ze samen een toekomst zouden hebben. Zoals echter vaak met hoge schulden en bijkomende kosten, leek aan de aflossing  geen einde te komen. Doordat er beslag lag op Martins uitkering had hij niet veel bestedingsruimte.

Boetes

Door geldproblemen heeft Martin een aantal keer zwartgereden met het openbaar vervoer. Dat mag nou eenmaal niet en daar heeft hij boetes voor gekregen. Door alle geldproblemen kon hij deze boetes niet direct betalen.  Hij probeerde een betalingsregeling te treffen. Het CJIB werkt daar niet aan mee. Boetes, of het nu verkeersboetes of boetes voor zwartrijden zijn, moet je ineens betalen. De boetes liepen op en uiteindelijk heeft het CJIB om gijzeling verzocht.

Vlak voor de uitgerekende datum van Deborah komt dan ook de politie langs, op zoek naar Martin. Hij is op dat moment niet thuis dus de politie vertrekt met de mededeling dat ze later terugkomen. Deborah is in paniek. Ze is hoogzwanger en ze is doodsbang dat Martin niet bij de bevalling van hun dochter zal zijn en dat ze er na de geboorte alleen voorstaat. 

Is gijzeling wel terecht?

Ze belt met de Soresdienst en vraagt om hulp. Over gijzeling door het CJIB is op het moment veel te doen. Het CJIB kan om gijzeling verzoeken als iemand niet betaalt. Er moet echter wel gekeken worden naar waaróm iemand niet betaalt. Is het vanwege betalingsonwil of betalingsonmacht? In het geval van Martin is het duidelijk betalingsonmacht. Dan is een gijzeling niet terecht.

We nemen contact op met het CJIB en leggen de situatie uit. Een vrijwilliger is met spoed naar Deborah en Martin gegaan om de benodigde papieren te verzamelen. Met deze stukken konden we aantonen dat het hier echt om betalingsonmacht gaat en niet om betalingsonwil. Het heeft nogal wat voeten in de aarde gehad, maar bij hoge uitzondering werd de gijzeling een maand opgeschort. In die maand mocht opnieuw een betalingsvoorstel worden gedaan.

Tijdens het bezoek van de vrijwilliger hebben Martin en Deborah opgebiecht dat ze eigenlijk wel merken dat Martin op financieel gebied nog steeds niet altijd de beste keuzes maakt. Hij heeft daar later spijt van, maar dan is het kwaad al geschied. Hierdoor komen ze niet makkelijk uit hun sores.

We bespreken de mogelijkheid van beschermingsbewind. Beschermingsbewind gaat best ver. Dit wordt in de regel pas als laatste redmiddel overwogen als iemand niet in staat is op een verantwoorde manier zelf zijn financiële zaken te regelen. Het beschermingsbewind wordt door de kantonrechter uitgesproken en kan alleen opgeheven worden als je aan de rechter laat zien dat je zelf die verantwoordelijkheid weer aan kan. Om toekomstige problemen te voorkomen kiest Martin hier wel voor. Het geeft hem veel rust om te weten dat zijn geld goed wordt beheerd en zijn schulden worden afgelost.

Inmiddels is er een wolk van meisje geboren. En Martin kon daar gelukkig bij aanwezig zijn! De toekomst ziet er een stuk beter uit. Er is overzicht gecreëerd en Martin en Deborah hebben zelf weer de regie in handen.