Droomhuizen en luchtkastelen

De heer en mevrouw Dinkel zijn gelukkig getrouwde zeventigers. Een nieuwe levensfase staat voor de deur. Mevrouw Dinkel wil stoppen met haar bedrijf aan huis. Dat  huis met vele herinneringen, waar hun kind is opgegroeid, bewonen ze nu nog met zijn tweeën. Het is ineens te groot. En het onderhoud begint ze ook boven het hoofd te groeien. Het is, kortom, tijd om te verhuizen.

Een makelaar in de buurt belooft het echtpaar dat het huis zo verkocht zal zijn. Voor een veelvoud van de prijs die ze er zelf ooit voor betaalden. Hij laat zelfs doorschemeren dat er waarschijnlijk op overboden zal worden.

Er is nog een meevaller. Het echtpaar stuit zomaar op hun toekomstige droomhuis. Ze gaan meteen naar de financieel adviseur. Die rekent voor dat ze met de verkoop van huis en bedrijf genoeg geld overhouden om het nieuwe huis te kopen én om de belasting over de verkoop van het bedrijf te betalen. De Dinkels weten genoeg, en hakken de knoop door. Ze besluiten hun droomhuis te kopen. Het oude huis én het bedrijf van mevrouw Dinkel gaan in het nieuwe jaar in de verkoop.

In dat nieuwe jaar blijkt dat de meevallers op zijn. Het droomhuis blijkt iets weg te hebben van een luchtkasteel: het zit vol met achterstallig onderhoud. Doordat het echtpaar geen bouwkundig onderzoek had laten doen, is dit een onverwachte en grote financiële tegenvaller.

De verkoop van het oude huis gaat niet zoals de makelaar had voorgespiegeld. Biedingen blijven uit. Pas na anderhalf jaar vinden ze een koper, die ruim een ton ónder de vraagprijs betaalt. Gelukkig gaat de verkoop van het bedrijf wel goed. Maar door de financiële tegenvallers is er geen geld meer over om de schuld aan de belastingdienst te betalen. De Dinkels zitten ineens in de sores.

We sturen onze vrijwilliger langs om samen met het echtpaar aan een oplossing te werken. Dat gaat niet vanzelf: de Belastingdienst blijkt niet bereid om mee te werken aan een haalbare betalingsregeling. Een tweede hypotheek blijkt ook niet mogelijk, vanwege de leeftijd en het inkomen van het echtpaar. Dat hun huis veel overwaarde heeft, doet er daardoor niet toe.

Dan komt uit onverwachte hoek toch een oplossing. Een bedrijf dient zich aan dat een bijzondere constructie aanbiedt. Het plan: de Dinkels verkopen hun droomhuis aan dit bedrijf, maar mogen er tot hun dood in blijven wonen. Het bedrijf betaalt nu alvast een deel van de koopprijs. Natuurlijk is dit voor het bedrijf een slimme investering, en zal de erfenis van de Dinkels te zijner tijd lager uitvallen. Maar met deze constructie kan het echtpaar de belastingschuld in één keer aflossen, en zijn de financiële problemen voorbij.

Deze keer gaat het niet om onbereikbare gouden bergen zoals de makelaar die had beloofd: de afspraken met het bedrijf worden bij de notaris vastgelegd. De sores van de Dinkels is voorbij. Het droomhuis blijft werkelijkheid.